De airbrush bestaat eigenlijk al heel lang. De techniek was al in gebruik bij de prehistorische mens in de grotten van Lascaux in Frankrijk. Met een strootje werd het pigment op de rotswanden geblazen.
Met de opkomst van de fotografie gebruikte de fotografen de retoucheerspuit om hun foto’s te retoucheren en te verfraaien.
In de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw zien we het gebruik van de airbrush opkomen voor het vervaardigen van commerciële kunst, zoals posters. Mannen zullen zich ongetwijfeld nog de pin-ups van Vargas herinneren...
Rond 1960 kende de airbrush-techniek een ware hausse. Vooral de reclamebureaus maakten er driftig gebruik van om hun illustraties een gelikt uiterlijk te geven.
Tegenwoordig is die functie geheel overgenomen door de computer.
De werking:
De airbrush zelf is niet groter dan een vulpen. De pen is d.m.v. een slang verbonden met een compressor. Die zorgt voor een constante en gelijkmatige luchttoevoer. Bovenop de pen bevindt zich een klein reservoir voor de verf of de inkt. Daar bevindt zich ook de trekker/knop die je in staat stelt veel lucht toe te voegen of juist heel weinig. De aangevoerde lucht zorgt voor de verstuiving van de verf of de inkt. De toevoer van de inkt/verf is te regelen door een naald die door de airbrush loopt. Via diezelfde trekker/knop is de naald te manipuleren. Het vereist heel wat oefening om een gelijkmatig vlak of een rechte lijn te spuiten.
Ine Tresoor begint meestal met een schets. Die wordt heel dun op een drager getekend, meestal speciaal airbrush papier, maar canvas is ook goed mogelijk. Zelfs metaal als drager is mogelijk, denk maar aan het pimpen van auto’s en motoren.
De kunstenaar kan uit de vrije hand gaan spuiten, maar kan ook gebruik maken van mallen, sjablonen en zelfs van speciale film. In principe geldt: hoe verder de mal van het doek af blijft, hoe vager de lijn wordt. Dus wanneer je film gebruikt die strak op de drager ligt krijg je ook een zeer strakke belijning.
Nadat op deze manier de tekening helemaal is ingevuld, worden de mallen en de film verwijderd en dan begint de afwerking: het inschilderen van kleine details of het oplichten van bepaalde partijen met behulp van een gum of een scalpel.
De airbrush-techniek kent tegenwoordig veel toepassingen. Hij wordt niet alleen gebruikt door kunstenaars, maar ook in de autowereld en in de modelbouw. Grimeurs en schoonheidsspecialisten werken met airbrush. Zelfs taartenmakers gebruiken de airbrush bij het versieren van hun taarten!
© 2021 airbrushart-inetresoor.nl